De echte kamille (Matricaria chamomilla L.) is een plantensoort binnen de madeliefjesfamilie. Kamille wordt traditioneel gebruikt bij ontstekingen, verkoudheid en maag-darmproblemen. Het gebruik ervan als ontstekingsremmend, krampstillend en kalmerend huismiddel is gebaseerd op jarenlange ervaring. Een essentieel ingrediënt voor het gebruik van echte kamille is kamilleolie.
Aloude vrouwenkruiden
De botanische naam "Matricaria" verwijst naar het populaire gebruik als aloud vrouwenkruid. De naam "kamille" is afgeleid van het Middelhoogduitse "gamille" of Latijnse "camomilla" en het Griekse "chamaímêlon", dat "op de grond groeiende appel" betekent. Duitse triviale namen als Apfelkraut, Oepfelkraut, Opfelblüamli zijn hier waarschijnlijk van afgeleid. Maar ook kamillebloem, meisjesbloem, maidenflower of mattronkruid zijn populaire namen. In de Noorse mythologie wordt kamille geassocieerd met de zon en ook wel "de wenkbrauw van Baldur" genoemd. Het wordt beschouwd als de plant van Asgard, de tuin van de goden.
Voorkomen en soorten van kamille
De tere composietplant behoort tot de lichtkiemers en is zeer gemakkelijk in de tuin te kweken. Kamille geeft de voorkeur aan zandleemgronden en kan ook als onkruid worden aangetroffen in onbespoten graanvelden. Kamille, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Europa en het Nabije Oosten, heeft zich nu verspreid over Europa, Noord-Amerika en Australië. De echte kamille is een eenjarige, kruidachtige plant en kan tot 50 cm hoog worden. Zijn karakteristieke geur is typisch voor de soort. Dit is ook een typisch onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere kamillevariëteiten. Het geslacht van de kamilleplant omvat een zevental variëteiten die inheems zijn in Europa en Klein-Azië. Naast de echte kamille zijn ook de straalloze kamille (Matricaria discoidea), de geurloze kamille (Matricaria inodora) of ook wel valse strandkamille genoemd, of de echte strandkamille (Tripleurospermum maritimum) het vermelden waard. De bekende hondenkamille (Anthemis) behoort strikt genomen niet tot het geslacht kamille, maar vormt een eigen geslacht. Het heeft tot 160 eigen soorten. Roomse kamille (Chamaemelum nobile) is ook een geslacht op zich en is de enige genoemde soort die net als echte kamille als geneeskrachtige plant wordt gebruikt.
Kamille als geneeskrachtige plant
Kamille is een van de traditionele kruidengeneesmiddelen. Het gebruik ervan als ontstekingsremmend, krampstillend en kalmerend huismiddel is gebaseerd op jarenlange ervaring. In 2002 werd het door de NHV Theophrastus (Vereniging ter Bevordering van de Natuurgeneeskunde volgens Theophrastus Bombastus von Hohenheim) uitgeroepen tot geneeskrachtige plant van het jaar. De Vereniging VAGA (Vereniging voor Aromazorg en Professionele Aromapractici) heeft kamille uitgeroepen tot de geurende plant van het jaar 2019. Het heeft ontstekingsremmende, krampstillende, wondhelende, verzachtende, carminerende en deodorerende eigenschappen. Een positieve evaluatie door de Commissie E en de ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) is beschikbaar.
Medicinaal gebruik
Tot de erkende medicinale toepassingen behoren inwendig gebruik voor ontstekingsziekten van het maag-darmkanaal en maag-darmspasmen, en uitwendig gebruik voor wondbehandeling, huidirritaties, oppervlakkige huidlaesies en -irritaties, brandwonden, winterhanden, bacteriële huidziekten, als mondspoeling voor tandvleesziekten, als zitbad voor genitale ziekten, en als inhalatiemiddel voor aandoeningen van de luchtwegen.
Gebruik van kamille
De bloemhoofdjes worden geoogst als ze in de vroege zomer in bloei staan. Ze worden voorzichtig gedroogd en verwerkt tot theemengsels. Ze worden ook gebruikt om tincturen of maceraten te maken. De bloesems bevatten een essentiële olie die wordt verkregen door
die wordt verkregen door stoomdestillatie. De essentiële olie wordt ook wel "blauwe kamilleolie" genoemd vanwege de karakteristieke kleur. Vanwege zijn verzachtende eigenschappen wordt kamille ook gebruikt in cosmetica voor de productie van crèmes en zalven. Waterige extracten worden ook gebruikt als bad, kompres of wassing voor slecht genezende wonden. In de volksgeneeskunde worden niet alleen de bloemhoofdjes maar ook het kruid gebruikt voor zitbaden. Een sterk afkooksel van het kruid werd vroeger ook gebruikt om stoffen te verven. Dit geeft een sterk gele kleur. Hier is echter de vervenerskamille (Anthemis tinctoria), een ondersoort van de hondskamille, waarschijnlijk de aangewezen plant. Het wordt gebruikt om een intensere goudgele kleur te verkrijgen.
Het effect van kamille
De belangrijkste bestanddelen van kamille zijn essentiële olie, flavonoïden, fenolische carbonzuren, slijmstoffen, polysacchariden en cumarines. Het azuleen "chamazuleen" wordt tijdens de stoomdestillatie gevormd uit proazulenen zoals matricine en geeft de essentiële olie van kamille haar typische blauwe kleur. Het zit oorspronkelijk niet in de plant zelf.
Net als bij mensen ontwikkelt kamille ook bij dieren zijn kalmerende, verzachtende en ontstekingsremmende werking. In het maagdarmkanaal heeft kamille een krampstillend effect, bij huidirritaties en slijmvliesirritaties kalmeert kamille de geïrriteerde huidzones, heeft een anti-irriterende werking en wordt daarom zowel gebruikt in hoestmiddelen als uitwendig in zalven en crèmes voor slecht genezende wonden. In de volksgeneeskunde zou kamille ook een kalmerende en angstverlichtende werking hebben op de zenuwen.
In ieder geval is kamille een van die geneeskrachtige planten die in geen enkel huishouden mogen ontbreken. Van kamille zijn geen bijwerkingen bekend. Alleen in het geval van een bestaande allergie voor madeliefjes of overgevoeligheid moet men afzien van het gebruik van kamille.